Museu de les Mines de Cercs

divendres, 5 de febrer del 2021

LA FI DEL MÓN

“La fi del món és una idea que ens persegueix des dels inicis del temps, una por tant antiga com la mateixa raça humana. Les més remotes civilitzacions han imaginat de forma similar una nit on la natura i els Déus descarregaven la seva ira per l’extermini global i ho van escriure en sinistres profecies convençuts de que aquest moment arribaria més aviat o més tard. És a partir del segle XX, durant l’era de la tècnica i l’exploració espacial, quan l’inconscient col·lectiu idea un altre final diferent i més aterrador. Un cataclisme, on qualsevol ateisme de vida ha estat extirpat d’arrel gràcies a forces que viuen al límit de la física i que no acabem d’entendre ni dominar. L’ombra amenaçadora de la guerra nuclear ens fa imaginar ciutats devastades, on el bategar de la nostra espècie ha desaparegut en un obrir i tancar d’ulls.”

 

Diumenge 4 de maig de 1986. El Martí respira de forma pausada mentre la petita Maria dorm arraulida entre els seus braços. El respirar tranquil i el batec constant del seu cor ha esdevingut una de les formes més eficaces de calmar la petita fera. Avui tota la família resta junta i immòbil davant del televisor visualitzant les informacions que arriben de l’Europa de l’est i d’un indret que fins a les hores no era massa conegut però, que sense que ho sàpiguen quedarà marcat per sempre més al mapa mundial: Txernòbil!.

La Central

La central nuclear de Txernòbil es troba a 18 Km de la ciutat de Prípiat al nord d’Ucraïna i a 134 Km de la capital Kiev.

La planta disposava de quatre reactors RBMK-1000 amb capacitat de produir 1000MW cada un. Entre els anys 1977 i 1983 es van posar en marxa de forma progressiva aquests quatre reactors i l’accident de 1986 va frustrar la posada en marxa dels altres dos que faltaven. Segons els experts, els reactors no complien els requisits de l’època ja que no disposaven d’un edifici de contenció. El nucli del reactor estava format per un cilindre de grafit de 1700 tones dins del qual 1661 forats cilíndrics resistents a la pressió, allotjaven 190 tones de diòxid d’urani en forma de barres cilíndriques. Pels tubs, circulava l’aigua a alta pressió, que en escalfar-se feia moure la turbina de vapor de roda lliure. Entre els conductes de combustible es trobaven 180 tubs de grafit i bor que ajudaven a controlar la reacció en cadena. 

L’accident

A les 01:23:04 de la matinada del 26 d’abril va començar la prova al reactor número quatre.

A les 01:23:40 les barres de control van començar a penetrar al nucli del reactor, però les barres de grafit van augmentar la reactivitat en la seva part inferior.

A les 01:23:43 s’activen els sistema de protecció d’emergència.

A les 01:23:49 senyals d’augment de la pressió en l’espai del reactor. Error en els controladors d’alimentació automàtics.

A les 01:23:58 segons el diari d’operacions del enginyer en cap: Forts cops, les barres RPC van deixar de moure’s abans d’arribar al límit inferior, l’interruptor d’encesa del mecanisme d’embragatge està apagat.

Minuts després de l’accident, tots els bombers de Txernòbil ja estaven desplegats intentant controlar l’incendi que afectava tot l’edifici del reactor número 4 i que amenaçava d’arribar fins al 3. Un comportament heroic o per desconeixement del que tenien a sobre va evitar que la catàstrofe fos encara més gran ja que van evitar que les flames arribessin a la resta de la central. Malgrat tot l’esforç, va ser necessari el desplegament de bombers de Kiev.

El cap de servei Aleksanrd Akimov va començar a realitzar els mesuraments pertinents però cap dels aparells de que disposava la central era capaç de detectar més de 3’6 röntgens per hora. A les 4.30h va arribar un nou dosímetre però, la seva lectura va ser desestimada perquè van considerar que aquelles xifres no podien ser certes. Akimov i la resta d’operaris del torn es van quedar  a l’edifici del reactor sense protecció intentant bombejar aigua. Tots ells van morir al llarg de les tres setmanes posteriors.

Els nivells de radiació es van estimar de 5’6 röntgens per segon, el que equival a 20.000 röntgens per hora. Es considera com a dosis mortal 100 röntgens per hora, la qual cosa va suposar que molts dels que van arribar durant els primers moments rebessin dosis mortals en qüestió de minuts.

El primer acostament amb helicòpter va evidenciar la magnitud de tot plegat. El nucli obert i exposat a l’atmosfera, el grafit cremant, mentre que el combustible i la resta de metalls s’havia convertit en una massa líquida. La temperatura era d’uns 2.500ºC i expulsava una columna d’un fum negre radioactiu.

És en aquest moment que les autoritats locals comencen a plantejar una evacuació de les zones més properes a la central. La primera evacuació es va produir al cap de 36 hores de l’accident i sobretot va afectar a la ciutat de Prípiat i 10 km a la rodona de la central. L’evacuació massiva dels 30 km a la rodona no va concloure fins al 2 de maig motiu que va portar a que milers de persones  quedessin afectades per la mort invisible de la radiació.

En paral·lel a l’evacuació, els responsables començaran a dissenyar el pla de xoc per fer front a la tragèdia i intentar frenar una reacció en cadena que encara hagués estat pitjor.

Herois anònims

Diferents helicòpters de l’exercit soviètic es van preparar per llençar sobre el nucli una barreja de materials de sorra, argila, plom, dolomita i bor. El bor havia de servir per absorbir els neutrons, el plom per contenir la radiació gamma, la dolomita per acabar amb el foc i la sorra i argila havia de servir per mantenir la resta de materials units impedint així la fuga de partícules. Després de més de 1800 vols es van adonar que cap de les accions havia encertat el punt i que la operació no havia donat els fruits esperats. En paral·lel, milers d’exterminadors van començar a treballar de manera silenciosa sobre la teulada de la central i sota terra per intentar frenar i minimitzar la tragèdia. 

Protegits amb uns vestits de plom de 35 kg i unes mascares anomenades “morro de porc”, pujaven ràpidament al sostre del reactor 4 per llençar a la boca oberta del nucli tot aquell material que fossin capaços de recollir. Una acció que durava només tres minuts. Tres minuts que els separava indefectiblement de la vida.

Altres joves, sobretot miners de la zona del Donbass, van ser els encarregats de construir un túnel sota del reactor per aconseguir implantar un sistema de refrigeració. Finalment però, el túnel va ser omplert de formigó per evitar que l’edifici del reactor s’enfonsés. El túnel va ser construït en un mes i quatre dies. Un cop finalitzat es va construir una gran estructura anomenada sarcòfag que permetria envoltar el reactor i aïllar-lo de l’exterior.

Alguns experts calculen que en les diferents tasques de contenció i aïllament van participar unes 700.000 persones. Militars, miners, reservistes i camperols. Milers de persones anònimes, que per obligació o compromís van donar la seva vida per evitar una tragèdia més gran i que hagués omplert gran part del planeta de la mort invisible de la radiació.

Les conseqüències  

En un primer moment desenes de persones hospitalitzades i mortes. Milers de persones evacuades de les seves cases a correcuita i deixant per sempre més les seves pertinences en habitacions que mai més tornaran a tenir vida.

 A mig termini restriccions alimentaries, destrucció de camps de conreu i  controls de radiació en la llet. A quatre quilometres de la central, els boscos van adquirir un color marró daurat. Actualment es conegut com el “bosc roig”.

A llarg termini preocupa l’augment de diferents tipus de càncers sobretot en les zones de Bielorússia, Ucraïna i Rússia. Alguns experts calculen que la radiació afectarà durant segles a les poblacions de la zona i que la radiació no desapareixerà de la zona “morta” fins d’aquí a 300.000 anys. 


Txernòbil en l’actualitat

Diferents països van donar ajuda a les “víctimes” de l’accident i sobretot a les conseqüències que aquest a tingut al llarg del anys. Un dels països que es va implicar des del principi i que encara avui dona ajuda és Cuba. A través d’un programa d’ajuda unes 24000 persones de Bielorússia, Armènia, Rússia, etc, han passat per l’hospital pediàtric de Tararà, a les afores de l’Habana.

Ucraïna va continuar produint electricitat a la Central de Txernòbil aprofitant els reactors no accidentats. Finalment i després del “memoràndum d’Ottawa”, Ucraïna va apagar el darrer reactor el 15 de desembre de l’any 2000.

Al novembre de 2016 s’inaugura el nou sarcòfag NSC que diuen que tindrà una durada de 100 anys. Aquesta cúpula va ser construïda a 180 metres del reactor i després mitjançant un sofisticat sistema de rails va ser dipositat a sobre de la mateixa.

 

El Martí acarona el petit cap de la Maria i mira la Marjanne amb una mirada de complicitat. És hora de tornar a la quotidianitat de Sant Corneli i les preocupacions per les amenaces del tancament de les mines malgrat la preocupació pel què passa a milers de quilometres de distància.


Radioactive - Imagine Dragons | Music Video Chernobyl





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada