Museu de les Mines de Cercs

divendres, 7 de gener del 2011

Temps de Guerra, temps de diners.

Gener de 1915. L’Enric encén una cigarreta havent sopat, al costat de la cuina de carbó. És una cuina de ferro rovellat, petita i arrodonida però a la casa no hi ha res més per escalfar-se. Poc a poc al seu costat si van afegint els altres membres de la família. La mare aprofita aquella estona per repuntar unes camises velles però que encara han d’aguantar molts jornals a dins de la mina. Normalment a l’entorn de l’escalfor sempre es parla del treball a la mina, però ja fa setmanes que aquest tema ha deixat de ser el tema principal.

A casa dels Caballol, a l’igual que a moltes cases de la colònia, el tema de conversa és la Gran Guerra. Europa i gran part del món estan en guerra des de l’1 d’agost de 1914 i les poques noticies que arriben no fan preveure que el conflicte tingui un final proper. La mare encara no les té totes. Des del primer dia que va tenir coneixement del conflicte, la por de que aquest pugui arribar a Catalunya l’envaeix. En canvi a casa de l’amo, la guerra cada cop preocupa menys i que aquesta s’allargui no importa massa, fins i tot ja l’interessa.

Espanya oficialment es manté neutral, perquè no vol entrar en conflicte amb ningú, però la veritat és que els problemes interns, la debilitat militar, el desastre de 1898 i la guerra colonial al Marroc no li deixaven gaires més opcions. A més aquesta neutralitat li permet comerciar amb els dos bàndols. Espanya s’ha convertit amb un país capdavanter alhora d’exportar productes i primeres matèries. Matèries que la resta de països en guerra no poden generar i que necessiten per continuar produint material de guerra. En aquest context les mines de carbó treballen a ple rendiment i les butxaques de l’amo s’omplen a un ritme accelerat.  

El lignit berguedà surt de les mines i mitjançant plans inclinats arriba fins al costat de l’estació de tren “Fígols les Mines”. Una estació situada al costat de l’església de La Consolació, del segle XVIII i d’estil barroc. Allà empren el lent camí del tren de vapor que resseguin la silueta del riu Llobregat arribarà a Barcelona. A la capital és portat fins al port on amb grans vaixells de vapor marxarà direcció els principals ports comercials europeus com el de Marsella o el de Gènova. 


La Primera Guerra Mundial en Imatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada